RENDEZVÉNYEK
Útvonal ide: RENDEZVÉNYEK

Tehetséggondozás a köznevelési rendszerben Zárókonferencia

2016. június 29.

Június 22-én került sor a Nemzeti Tehetség Program NTP-NHTR-M-15-0001, NTP-TSZH-M-15-0001, NTP-TSZV-M-15-0001 kódjelű pályázatainak keretében megtartott zárókonferenciára a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézetben.

A résztvevőket, előadókat a projekteket gondozó és a rendezvény helyszínét biztosító Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet főigazgatója, Farkas Péter köszöntötte. A plenáris programot Schanda Tamás ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár Nemzeti Tehetség Programról szóló előadása nyitotta meg, majd Dr. Gordon Győri János, a nemzetközi jó gyakorlatok (NHTR), Kállai Gabriella, a TSZH kutatás és Mayer József, a TSZV projekt témavezetője foglalta össze kutatásaik eredményét.

Az 1., a nemzetközi jó gyakorlatok szekció programjában Dr. Gordon Győri János francia, osztrák, kazah, jordán, kínai és dél-koreai tehetséggondozó iskolákról beszélt, Paksi Adrienn szlovák, szerb, dán és angol iskolán kívüli tehetséggondozó programokat mutatott be, Bazsik-Sipos Kata az iskolai oktatással kapcsolatot tartó, azzal együttműködő spanyol, indiai, és török programot ismertetett, Halász Mariann pedig néhány olyan német és egyesült államokbeli tehetséggondozó iskoláról is említést tett, ahol különös figyelmet szentelnek a STEM (a természettudomány, a technológia, a mérnöki tudományok és a matematika területe) programokra. A STEM-területek dominanciája elgondolkodtató volt a hallgatóság számára is, de a résztvevők a pedagógusok motiválásának eszközeiről és a programok magyar adaptálhatóságáról is érdeklődtek.


A 2. szekció a Hozzáférés esélyei online kutatás keretében eredményeit mutatta be részleteiben.


Nikitscher Péter és Szemerszki Marianna Iskolai tehetséggondozás a statisztikai adatok tükrében címmel foglalta össze mindazt, ami a szakkörök és versenyek iskolai világáról elmondható. Sági Matild az online kutatás eredményei alapján mutatta be a tehetséggondozás mai iskolai helyzetét, amit Kállai Gabriella kiegészített a pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatókra vonatkozó adatokkal. Bodó Márton Földvári Mónikával közösen készített előadásában a civil szereplők helyzetét mutatta be a kérdőívek alapján, míg Mészáros Zoltán Két település tehetségstratégiájának összehasonlítása  című Héra Gáborral készített esettanulmányának tanulságait ismertette.

A 3. számú, Mérés és értékelés a tehetséggondozásban szekcióban a tehetséggondozás mérése mellett a hazai tehetséggondozás jó gyakorlataiba is bepillantást nyerhettünk. Fuszek Csilla a tehetséggondozás, tehetségsegítés jó gyakorlatainak hazai felfogását ismertette, nemzetközi kontextusban. A tehetséggondozás mérését, mint jó gyakorlatot ismerhettük meg a Tiszavasvári Általános Iskola igazgatóhelyettesének, Ráduly Zsoltnak a bemutatásában. Nagyon népszerű gyakorlat a telki iskola sakk-logika programja, melyet Sarlós Erzsébet igazgatónő ismertetett a jelenlévőkkel. A gyógypedagógiai tehetséggondozásról a tatabányai Gyöngyhalászat Tehetségpont munkáján keresztül kaptunk képet, Pomázi Zsóka tolmácsolásában.