HÍREK
Útvonal ide: HÍREK

HÍREK

Interjú a Nemzet Fiatal Tehetségeiért ösztöndíjas népzenésszel, Pirisi Mátéval

A 19 esztendős Pirisi Máté a Zeneakadémia első évfolyamos hallgatója. A több hangszeren játszó, improvizatív stílust képviselő népzenész egyik célja, hogy tanulmányai befejezését követően a népzene oktatásába is bekapcsolódjon.

Mikor fedezték fel benned a szüleid a zenei tehetséget?

Az egész családban én vagyok az első, aki a zenei pályát választotta, és eleinte gondolom próbára is tettem a szüleim türelmét, mint minden kezdő zenész, viszont jó tempóban haladtam, és ez árulkodó jel volt. Sok mindent kipróbáltam, mire elkezdtem klarinétozni, hiszen többek között kungfuztam, festettem, kézilabdáztam, táncoltam, de sajnos több hangszeren is alkalmatlannak bizonyultam. Először brácsázni akartam, de a balkezességem miatt ezt nem támogatták, aztán emiatt kellett lemondanom a csellóról is, és így jutottam el szinte utolsó lehetőségként a klarinéthoz. 

Tovább

A tehetséggondozás nemzetközi jó gyakorlatainak hazai megismerésére irányuló
pályázati programunk

"A tehetséggondozás nemzetközi jó gyakorlatainak hazai megismerésére irányuló pályázati programunk (NTP-NHTR-M-15-0001) felelős szakértője Dr. Gordon Győri János a napokban két előadást is tartott a projekt szakmai tapasztalatairól,  Bécsben (2016.03.05) és Jalandarban (India, 2016.03.26) . Az előadások angol nyelvű ppt-je megtekinthető és letölthető."

Tovább

Tehetség Fórum 2016 – Zalaegerszeg

MEGHÍVÓ 

 

 A Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet

Nemzeti Tehetség Program irodája

tisztelettel meghívja Önt

a Nemzeti Tehetség Program NTP-ITR- M-15-0001 kódszámú pályázat keretében megvalósuló

Tehetség Fórumra.

 

 


Időpont: 2016. március 31. 12.30 – 16.00

Helyszín:             Városi Hangverseny- és Kiállítóterem 

                               Zalaegerszeg, Ady Endre utca 14.

                               és

                               Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

                               Zalaegerszeg, Kisfaludy út 2

Tovább

Tehetség Fórum 2016 - Vác

Tekintsék meg a rendezvénysorozatunk harmadik állomásán, a váci Tehetség Fórumon készített kisfilmet.

 

 

 
Tehetség Fórum 2016 - Vác

Váci Tehetség Fórumunk az ESTV 2016. március 11-i híradójában is helyet kapott (05:15-től).

Tehetség Fórum 2016 - Kaposvár

Tekintsék meg a rendezvénysorozatunk második állomásán, a kaposvári Tehetség Fórumon készített kisfilmet.Interjú a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóval, Kiss Gergellyel

Interjú a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóval, Kiss Gergellyel
 

 

Láttuk, hogy milyen nagy lelkesedéssel fogadtak téged a gyerekek. Hogyan érezted magad a Tehetség Fórum kecskeméti nyitórendezvényén?

Egyrészt a gyerekek mindig levesznek a lábamról, imádom őket. Másrészt pedig itt kifejezetten ügyes és okos gyerekekkel találkozhattam. Ilyenkor mindig meg is állapítom, hogy a magyar gyerekek a legszebbek a világon. Most is csupa szép és ügyes gyerek között voltam, akiken az is látszott, hogy figyeltek, mert tényleg érdekelte őket az előadás. Beszélgettem pár gyermekkel, akik közül sokan zenélnek – mert ugye egy zenei iskolában vagyunk – és ezt hallani különösen nagy boldogságot okoz. 

Rólad mikor derült ki, hogy tehetséges vagy?

Hát az igen hamar kiderült, hogy zenében egyáltalán nem vagyok az. De a sportra visszatérve, azt hiszem 9-10 éves korom körül volt az első komoly elismerés, amikor a nagyobbak közé is behívtak. Aztán 13-14 évesen is volt egy megerősítés, amikor már serdülő válogatottként is számítottak rám, majd 15 évesen bemutatkozhattam a felnőtt bajnokságban.

Tovább

Tehetség Fórum 2016 – Vác

Tehetség Fórum 2016 – Vác
 


Rendezvénysorozatunk március 10-én immár harmadik állomására, Vácra érkezett.

Ismét nagy érdeklődés övezte, az ezúttal a Piarista Gimnázium és Kollégiumban megrendezett eseményt. A programok négy helyszínen, párhuzamosan zajlottak, központi helyszíne a díszterem volt, ahol Schanda Tamás az Emberi Erőforrások Minisztériuma ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára mellett Téglásy Kristóf a Család- Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet Ifjúsági Igazgatója, és Futó Béla a váci Piarista Gimnázium és Kollégium igazgatója köszöntötte a megjelent vendégeket. A megnyitót követően a színpadon a bemutatkozó iskolák tanulóinak többek között táncos, könnyű- és komolyzenei produkciói, prózai előadásai váltották egymást. Vácon kívül Őrbottyánból és Galgagyörkről is érkeztek fellépőcsoportok. Az utóbbi település Gárdonyi Géza Általános Iskolájának diákjaiból álló citeraegyüttes tagjai először léptek fel színpadon. A rendezvény sztárvendége Süveges Gergő Prima-díjas újságíró, műsorvezető volt, aki pályafutásáról és családjáról is mesélt egy interjú keretében.

Tovább

Szécsi Kata

Varga Júlia

OLDALAK:
3