HÍREK
Útvonal ide: HÍREK

HÍREK

Tehetség Fórum 2016 - Ózd

 

Ózdi Fórumunk két sztárvendége Elek Ákos és Bacsa Patrik a Diósgyőri VTK válogatott, illetve utánpótlás-válogatott labdarúgója volt. Tekintsék meg a DVTK TV Ózdon készült kisfilmjét.
 

Tehetség Fórum 2016 - Ózd

Április 27-én Ózdra, az utolsó előtti állomására érkezett sorozatunk.

Nagy érdeklődés és közönségsiker övezte az idei hatodik Tehetség Fórumot, amelynek helyszíne az ózdi „Olvasó” volt.  A patinás intézmény Adorján Lajos termében Kisgyőri Roland az Emberi Erőforrások Minisztériuma Esélyteremtési Főosztály főosztályvezetője, Szentandrássy Béla a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ ózdi tankerületi igazgatója, és Téglásy Kristóf a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet ifjúsági igazgatója köszöntötte az érdeklődőket, hangsúlyozva az ózdi térség tehetséggondozó hagyományainak előremutató szerepét.

Tovább

Tehetség Fórum 2016 - Sárbogárd

Tekintsék meg a rendezvénysorozatunk ötödik állomásán, a sárbogárdi Tehetség Fórumon készített kisfilmet.

Tehetség Fórum 2016 - Zalaegerszeg

Tekintsék meg a Zalaegerszegi Televízió összeállítását (10:40-től), amely a rendezvénysorozatunk negyedik állomásán, a zalaegerszegi Tehetség Fórumon készült.
 


Tehetség Fórum 2016 - Sárbogárd

Április 14-én, ötödik állomására, Sárbogárdra érkezett meg rendezvénysorozatunk.

A Fejér megyei kisvárosban is nagy figyelem kísérte a Tehetség Fórumot, amely a Sárbogárdi Mészöly Géza Általános Iskolában került megrendezésre. Az intézmény aulájában Kisgyőri Roland az Emberi Erőforrások Minisztériuma Esélyteremtési Főosztály főosztályvezetője, Dr. Sükösd Tamás Sárbogárd polgármestere, és Téglásy Kristóf a Család- Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet ifjúsági igazgatója köszöntötte az érdeklődőket kiemelve a tehetséggondozás fontosságát és helyi sokszínűségét.

Tovább

Interjú a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének elnökével, Dr. Balogh Lászlóval

Hogyan definiálná a tehetség fogalmát?

Sokféle elképzelés, modell született világszerte a tehetség mibenlétéről. Ezek között vannak eltérések, de minden fogalmi értelmezésben benne van egy központi mag, amely a lényegét emeli ki a tehetség fogalmának. Én ez alapján a következőt rövid summázatot szoktam adni: „Tehetségesnek azok tekinthetők, akik kiváló adottságaik alapján magas szintű teljesítményre képesek az élet valamely tevékenységi területén.” (Balogh László: Elméleti alapok a tehetséggondozó programokhoz, Tehetség, 2007./1.)  Ez természetesen nagyon leegyszerűsített meghatározás, és inkább a tehetség-ígéret fogalmát jelenti. A kibontakozott tehetség fogalmánál már pontosítanunk kell, s fel kell sorolnunk a tehetség főbb összetevőit: átlag feletti általános képességek, átlagot meghaladó speciális képességek, kreativitás, feladat iránti elkötelezettség (motiváció, személyiségtényezők, stb.), amelyek nélkül nehezen képzelhető el magas szintű teljesítmény. A tehetséggondozásnak igazán nem is az a fő kérdése, hogyan határozzuk meg a tehetség fogalmát, sokkal inkább az: hogyan érhetjük el, hogy a tehetség-ígéretből (adottságok) kibontakozott tehetség váljon, és a fenti négy összetevő minél magasabb szintre fejlődjön. Ehhez most csak annyit teszek hozzá, hogy a tehetségígéretek keresési és kibontakoztatási folyamatában megkerülhetetlenek a környezeti tényezők (óvoda, iskola, család, társak stb.), s ezek közül is a legnagyobb jelentősége - a szakemberek döntő többségének véleménye szerint - a nevelési intézményeknek és az ott dolgozó szakembereknek van. 

Tovább

Tehetség Fórum 2016 – Sárbogárd

MEGHÍVÓ 

 

 A Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet

Nemzeti Tehetség Program irodája

tisztelettel meghívja Önt

a Nemzeti Tehetség Program NTP-ITR- M-15-0001 kódszámú pályázat keretében megvalósuló

Tehetség Fórumra.

 

 

Időpont: 2016. április 14. 12.30 – 16.00

Helyszín: Sárbogárd

Mészöly Géza Általános Iskola (7000 Sárbogárd, József Attila utca 14.)

Tovább

Interjú a Nemzet Fiatal Tehetségeiért ösztöndíjas biológus-ökológussal, Kurali Anikóval

Mivel is foglalkozol pontosan?

Jelenleg tudományos segédmunkatársként dolgozom a Magyar Tudományos Akadémiánál, ezen belül is a Lendület Evolúciós Ökológiai Kutatócsoport csapatát erősítem, ahol kutató társaimmal kétéltűeken, egészen pontosan farkatlan kétéltűeken, azaz békákon végzünk vizsgálatokat. Én az ebihalak fejlődését követem figyelemmel. A környezet hatására bekövetkező viselkedési, formabeli és egyéb szervezettani változásaikat vizsgálom, mint például a ragadozók elleni védekezési mechanizmusok. 

Miért éppen a békákat választottad?

Már a gimnáziumban kezdődött, ahol többek között az iskola zöld rovatát szerkesztettem, illetve részt vettem a Varangy Akciócsoport Egyesület évenkénti békamentésén. Itt kerültem közelebb a békákhoz, a család meglepetésére nagyon megszerettem őket, és persze anyukám bánatára, aki sikít minden kicsi kúszó-mászó-ugró állattól, és aki inkább közgazdászt szeretett volna a családba. Pedig az összes magyarországi hüllő és kétéltű védett, ezért is kitüntetett figyelmet érdemelnek.  Önkéntesként évekig dolgoztam a Fővárosi Állat- és Növénykertben, valamint a Margitszigeti Vadaskertben is, tehát már tizenévesen elköteleződtem a biológia és a természetvédelem iránt.

Tovább

Új felhívások a Nemzeti Tehetség Program keretében

 

A meghirdetésre került pályázatokkal kapcsolatban bővebb információ elérhető a  honlapon.Tehetség Fórum 2016 - Zalaegerszeg

Országos rendezvénysorozatunk március 31-én a középső, negyedik állomására, Zalaegerszegre is megérkezett.

Az esemény egyik, egyben központi helyszíne a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem volt, ahol Balaicz Zoltán Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere mellett Téglásy Kristóf a Család- Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet Ifjúsági Igazgatója, valamint Czigány László, az Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium, és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, mint a rendezvény másik helyszínének házigazdája köszöntötte az ezúttal is szép számban megjelent közönséget.


Tovább
OLDALAK:
2